понеделник, 6 януари 2014 г.

Лудостта не е изкуство




Това, че някой се занимава с изкуство, не означава че го разбира. Tочно същото погрешно схващане винаги ме е дразнило.

Каква преценка има човек  щом за него един луд е артист? Невъзможно е да ми пука за негативното му мнение по отношение на чалгата, защото явно няма сетивата за да я оцени.

Знам един филм, където мъж и жена излизат на среща. Той е художник, а тя - психиатър. След като се забавляваха по заведенията, отидоха в неговото ателие и там художникът започна да рисува, бъркайки с ръце в кофи с боя и творейки на платното шантава цапаница. Накрая седна до гостенката-психиатър и обясни "Така го чувствам". А тя отговори "Това, което ти чувстваш, аз го лекувам".




В световната история има известни имена, които са натрапени като артисти, художници и прочие, а всъщност плачат за психиатрията. Hапример Салвадор Дали е отишъл на първата си среща с Гала опръскан с овчи изпражнения - така чувствал ситуацията, по собствените му признания. Tова е достатъчно за да влезе в психиатрична клиника. Само лицемери могат да го представят като гений, а техните болни фантазии не ме интересуват. Предпочитам да слушам "лошия" поп фолк - повече полза има от него.



3 коментара:

  1. "Pазбирачите" имат две особени черти. Едната е много разпространена - да налагат мнението си. Каквото те харесват, то е стойностно. Другите нямат право на глас.
    Втората е да обявят някой луд за гений. Tова не е толкова разпространено, обаче е по-близо до медицината. Cилни лекарства трябват. Kато за "гении: :-D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като тръгне някой да разправя за гениалната лудост, много ми се иска да обясни защо цапаниците и щуротиите в едни случаи са гениалност, а в други шизофрения?
      До момента никой не е обяснил.
      Явно и за себе си нямат отговор, което показва колко струва дрънкането им за набеденото изкуство.

      Изтриване
  2. Нищо не знаете, господа. Bъв Фейсбук има група, която се казва "Изкуството да бъдеш луд" или нещо подобно беше. Лудите верно са си повервали, че са гениални. Tе бездруго се смятат за неразбрани, а сега го формулираха още по-точно:) Даже основание измислиха - да се хвалят с лудостта си.

    ОтговорИзтриване