събота, 1 март 2014 г.

Вредно е да държиш пари в банка





Хората правят влоговете, защото се надяват на лихва. Малко от тях знаят или не се замислят, че лихвата винаги е по-малка от общия сбор на таксите за обслужване и инфлацията за съответния период. Въпросните такси са мотивирани и маскирани по всевъзможни начини. Понякога дори не ги пише, друг път присъстват, но към тях има още такси, които липсват в извлеченията. Ако се усетиш, в краен случай пускат заучена усмивка и извинение, ала продължават по същия начин. Писал съм много оплаквания и възражения  - всеки път се извиняваха, но така и не спряха с тези измами.

За да получиш лихва, парите трябва да дойдат отнякъде. За тази цел банките отпускат кредити, обаче  все по-малко хора се връзват, защото условията се променят еднолично и без предупреждение. Така ставате роби на банката и е цяло чудо, ако изобщо някога погасите задължението.

Вижте абсурд: хем обещават високи лихви по влоговете, хем ниски лихви по кредитите. Hевъзможно е да стане, понеже банката няма да бръкне в собствения си джоб за ваше добро. Опитват да ви убедят точно в това, но то е  все едно телевизионна игра да говори, че е загрижена за вашите печалби, а в същото време зрителските SMS-и продължават да бъдат на баснословни цени. Подобно  е и като лъжата на Еврофутбол, че изгарят от желание да раздават печалби от собствената си сметка, а същевременно не вдигат коефициентите на мачовете.

За да съществува банката, приходите задължително трябва да са по-големи от разходите. Банките не произвеждат нищо, тогава откъде идват приходите? Cамо от едно място – от джоба на клиентите. Схващате ли? Очаквате да получите пари от институция, чието съществуване е възможно само ако вие давате на нея. Не обратното. При това положение как, за бога, очаквате да увеличите състоянието си благодарение на банката?

Парите носят печалба, ако се въртят, т.е. инвестират правилно. Да ги държиш на влог е чиста загуба.




2 коментара:

  1. Исландците
    показаха верния път. Оставиха банките да фалират и оправиха държавата си.

    Bече не можем да кажем, че не знаем какво е необходимо. Просто трябва да ги последваме.

    ОтговорИзтриване