неделя, 10 януари 2016 г.

Ако разбираш от култура, не търсиш мишени за оплюване




        В моментa 
     Преслава е най-голямата звезда на България.



Писна ми разни комплексирани неандерталци да дрънкат за култура! Чул някой да говорят за изкуство и айде, моментално се пише за експерт. Научава имената на няколко художници и вече е енциклопедист. Друг чул да препоръчват четенето на книги и хоп, става Читател Номер 1 - нищо че чете за да покаже новия таблет, а хартиен носител не е пипал през живота си.

Последно ме вбеси някаква Диана. Пуснали я да драска в сайта ''Площад Славейков'' и аре, баце, станала експерт по изкуство, езикознание и дявол знае още какъв специалист. То акъл раздава, то разграфява, групира, определя. Каквото на нея й харесва, то било изкуство. Авторитети не признава, чужди предпочитания и различни разбирания - още по-малко.


Ако не вярвате на мен: Съвет от един мъдър човек


Знаете ли къде прочетох за тази Диана? Културоведите от ''Уикенд'' препечатват нейни статии. Ей богу, благодаря за културата и изтънчените славейковщини! Онзи, на когото е кръстен площада, би се обърнал в гроба сто пъти.

То целият сайт ''Площад Славейков'' е такъв - експерти от махленски калибър. Написали ''Зона, свободна от чалга'', ама разправят за рапъри и сарафи. Както съм казвал: искаш ли да срещнеш най-гнусната простотия, пусни си рап. ''Славейковците'' явно не ги притеснява този всеизвестен факт, което ми е достатъчно, за да разбера колко са културни.



Нали е модерно да мразиш чалгата, поради което всеки културовед го удря на ''култура'', сещайки се че никога няма да чука такова перфектно парче като Преслава. Наплюеш ли Пайнер, веднага ставаш изкуствовед от вселенски мащаб. Ми да, като нямаш други способности, поне да покажеш заложби в скоростното плюене. Бездруго арт-средите винаги са били арена на долнопробни интриги. Пускайки плюнкохвъргачката, ти ставаш част от света на културата. Честито!

След 8 декември по Фейсбук обикаляше просташки материал, определящ празника на студентите като ''мръсна чалга до дупка''. То кога ли студентите са били възвишени, културни и въздържани? Ама нали трябва пак чалгата да е виновна. Кой ли им е бил виновен преди появяването на Пайнер и Ара? Тук по-старите обикновено лъжат, че тяхното поколение не било толкова разюздано. Явно не подозират, че ние знаем много добре какви мръснишки песнички пеят бабите по села и градове, включително в София. Тези песни се разпространяват от векове, назад-назад чак до царски времена. На техния фон Азис изглежда като момченце от църковен хор.


Ни в клин, ни в ръкав все чалгата виновна. За да прикрие животинските мераци и среднощните блянове на комплексираните идиоти, плюещи най-слушаната музика от страх да не се разбере за чекиджийските им занимания или завистта към перфектния външен вид на фолкпевиците.

Ако не е ясно: само най-големите чекиджии се правят на пуритани при вида на разголена красавица - срам ги е да признаят, че са се натопорчили неудържимо. Истинският мъж не се панира, а се възхищава от красотата. Колкото до женската завист към прекрасния външен вид на друга жена, просто няма какво да обсъждаме - там нещата са ясни от векове.

Чуя ли някой да намесва чалгата без никакво основание, моментално го пиша към профаните. Ако разбираш от култура, не търсиш мишени за оплюване - логично и закономерно. Това са несъвместими неща. Не го ли проумяваш, значи си поредният самозван културовед от африкански тип, който не различава Шака Зулу от Моцарт. Само си чувал за композитора, благодарение на Гугъл. Иначе останалото е ''тъмна Индия'' за теб.


Отчайващо много комплексирани хора има. Искат да товарят другите с личните си проблеми и да вгорчават живота им.


Подобна статия

Твоето изкуство не ме интересува
.......................................................................................

4 коментара:

  1. Хареса ми поста. Мислил съм си подобни неща.
    Фолкпевиците напълно незаслужено събират злобата на неудовлетворените мъже.
    Човек трябва малко да поразсъждава и лесно ще се сети, че глуповатите обвинения могат да се дължат само на едно - неизпълнени желания.
    Е, няма как Преслава и Анелия да преспят с всички, които ги желаят. Това обаче не повод да ги мразят.

    ОтговорИзтриване
  2. Чалгаджийки е нарицателно име за най-харесваните жени. Ако някой злослови по техен адрес, веднага разбирам че са му мокър сън. Толкова е лъскал на техни снимки, че сигурно се е ядосал от преумора. :))

    ОтговорИзтриване
  3. На мене отдавна ми е ПИСНАЛО

    Отвратително е прости селяци да говорят срещу поп фолка, който е извор на най-чисти чувства. Мелодиите са незабравими. Но човек трябва да има сетива.

    Певиците са атрактивни и интелигентни. Може би хората от това се дразнят - завиждат на умните. Нищо чудно.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз като не харесвам нещо
    не го гледам.
    Толкова е просто.

    ОтговорИзтриване