вторник, 18 август 2015 г.

Българщини





Българино, впечатлен съм от твоите нрави!
1. Да лъжеш като разпран. Под път и над път, на всеки ъгъл, на всеки милиметър. И през цялото време да обвиняваш цигани, арменци, евреи и други малцинства заради любимия си "спорт". 



2. Да крадеш при всяка възможност. Траеш, докато те е страх от полицията, но преодолееш ли този страх (нагло го наричаш "честност"), нищо не може да те спре в безкрайните зулуми. Защото нямаш грам скрупули.

3. Да се присмиваш на честните хора заради добродетелите им. Така е тук: ако си честен, значи си глупак. Тези подигравки са любими на бизнесмените, които вместо да се засрамят заради стотиците кражби, предпочитат да се смеят, че бедният е честен, затова няма пари. Но и много от бедните го правят. Само че на дребно, т.е. кокошкарски. 
                                                                

4. Да се облизваш лакомо за наследствени имоти. Видял съм достатъчно и хич не вярвам, когато някой се преструва на опечален заради наскоро починал роднина. Това е гнусна маска. Всъщност опечалените мислено пресмятат колко им се полага от наследството, развивайки стратегии как да измамят останалите наследници. Като завихрят едни съдебни битки, още по-малко им вярвам, че си спомнят за мъртвеца, около чийто ковчег са преглъщали жадно, представяйки го за "печал".

5. Да забраняваш на другите онова, което лично ти не харесваш. Дразни те цигарения дим, нали? И пискаш недоволно. Ама се наливаш с долнокачествена ракия, смятайки че някой е длъжен да търпи пиянските ти изцепки, защото си директор, мениджър, IT-специалист или друга тежкария от съвремието. 


6. Да се преструваш на пуритан, заклеймявайки хора, които те превъзхождат по всички познати критерии. Слушаш рапъри-простаци, отглеждани в кочина. Харесваш дрогирани перверзни рокаджии. Но плюеш певиците на Пайнер, които са истински светици в сравнение с твоите любими музиканти и с теб самия. Карай, дишай спокойно! Важното е да знаеш няколко имена на джаз-психари с шизофренични отклонения. 


7. Да даваш съвети по въпроси, които изобщо не са ти ясни. Нито книги четеш, нито трупаш знания. Просто си купил една фалшива диплома и заливаш интернет с правописните си грешки. Като не разбираш, поне слушай знаещите. Ама ти точно тях искаш да поучаваш, щото си чул, че "хората са равни". Да, равни са, но пред закона. Иначе не може прост кроманьонец с овчарски манталитет да дели мегдан с човек, който е постигнал значим успех и се е доказал в дадена сфера.

8. Да мразиш и завиждаш. Когато някой е щастлив, ти би могъл да споделиш радостта му. Със сигурност ще се почувстваш по-добре. Вместо това обаче, правиш всичко възможно да вгорчиш радостта му. Или ако не знаеш как, най-малкото ще го оплюеш, белким някой друг го стъпче. Едва ли би го направил, ако знаеше, че злобата и излишните нерви скъсяват живота. Сега пак си помисли дали да продължиш с пръскането на отрова, змии и гущери.



2 коментара:

  1. Преди малко видях една тъпа блондинка. Ама от най-тъпите. :-)))
    И тя мразела циганите.
    Да я питаш защо, не може да отговори. Но мрази ли, мрази.

    Пък ние знаем колко им е акълът на блондинките. Заслужават си присмеха и вицовете. Обаче и те се мислят за арийци. Празни кратуни. :-)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има ги такива. Първа кипра с отворена уста и вдигнати крака при чичкото с джипа. Тя обаче се смята за достоен човек. Имала си нещо като достойнство. Даже си позволява да критикува и мрази.

      Изтриване