понеделник, 25 ноември 2013 г.

Митко Пайнера за поп фолка и музикалния бранш в България




Публикувам интересно интервю с Митко Димитров-Пайнера, тъй като съм съгласен с всяка дума от него.
Винаги съм уважавал този човек. Изключително, умен, образован, с бизнес нюх. В България малко хора могат да се похвалят с всичко това без някой да ги обвини, че са откраднали.

Източникът е тук




Поругаването на най-слушаната музика в България е добър начин за много хора да предизвикат интерес към себе си. Но истината е, че това е музиката, която движи целия музикален бранш в България напред.

Това пише в свое открито писмо шефът на музикалната компания “Пайнер” и телевизия “Планета” Митко Димитров, по-известен като Митко Пайнера.
В дългото писмено обяснение подписаният като “инж. М. Димитров” изразява огорчението си от обществените атаки, които предизвика новината, че телевизията му е спечелила 2 млн. лева по европроект.

“За мое голямо съжаление не мога да определя надигналата се вълна на очерняне по друг начин освен като тъжна индикация за дълбоки и трудно преодолими комплекси в нашето общество - от комплекса срещу богатството, което “по дефиниция” се приема като порок и му се приписва нечестен произход, през комплекса, че културата в България не заема достойно място в дневния ред на обществото, за което са “виновни” феномени като поп фолка”, пише Димитров.
Той смята, че “тенденциозно темата на разработения от мен и моя екип бизнес проект за технологично обновяване на телевизионните канали на Пайнер медия ООД бе пренесена в друга плоскост. Пренебрегна се фактът, че и по трите телевизионни канала се излъчва само българска музика. Единият от тях – Планета фолк, е създаден изключително и само за популяризиране на традиционния български фолклор, богатото културно наследство и красотата на България. В другите два канала това се прави наред с българска музика от всички жанрове, включително и най-комерсиалния – попфолка.”

По-надолу в изявлението си Митко Пайнера задава съществените според него въпроси по темата: “Защо в България има по-малко проекти, отколкото са отпуснатите европейски средства по програмата за конкурентоспособност?”; “Какво е бъдещето на една страна, в която на предприемаческия дух и бизнес нюх се гледа в най-добрия случай със съмнение и винаги се търси “далаверата”? и ” Защо една индустрия бива заклеймявана, когато е печеливша?”

“Правенето на популярна и обичана музика е творчески процес и бизнес, който помага на много хора, която развива индустрията и не на последно място предизвиква творците от останалите жанрове да се конкурират с популярността й, което със сигурност придвижва напред целия музикален бранш”, коментира още създателят и продуцент на десетки популярни имена в попфолка и стотици печеливши албуми.

Накрая обяснява защо фирмата му е решила да се откаже от финансирането по програма “Конкурентноспособност” – срокът, в който можели да ползват субсидията, се забавил прекалено дълго и решили да закупят техниката за телевизия “Планета” със собствени средства.


Писмото завършва с обещание към “нашите многобройни почитатели и поддръжници”:  ”Ще продължаваме да заснемаме и показваме красотата на България, нейните исторически и културни забележителности, фолклора, както и най-слушаната музика от жанра попфолк, с най-високо качество и максимална резолюция на видеосигнала, за тяхно удоволствие и за наше удовлетворение!”
........................................
А ето до какво води системното и напълно необосновано оплюване на най-популярната музика от хора, които не могат да я конкурират по друг начин:

Митко Димитров: Протестирахме пред американците отказаната виза на Малина




Няма коментари:

Публикуване на коментар